Kanatlı Hayvanlarda Aflatoksikosis/Mikotoksikosis Hastalığı
Mikotokikosis, tavuk ve hindilerde küflenmiş tahıllardan üretilen yemlerin meydana getirdiği ve bir çok belirtisi olan bir hastalıktır.
Sebepler
Mikotoksikosis küflü tahıllardan üreyen birçok toxin tarafından oluşturulabilir. Aflatoxin ve T-2 toxini ,sırası ile Aspergillüs flavus ve Fusarium sp tarafından üretilir ve en çok karşılaşılanlardır. Tüm kanatlılar ve memeliler mikotoxinlere karşı duyarlıdır.
Belirtiler
Büyüme hızı, pigmentasyon ve yumurta veriminde düşme ve genç kanatlılarda ölümlerde ani artış önemli belirtilerdir. Semptomlar gıda yetersizliğine benzeyebilir. Mycotoxinler immuneteyi baskılar ve diğer hastalıklara zemin oluştururlar. Lezyonlar:Vucudun her yerinde hemorajiler görülür. Karaciğer renksizleşmiş ve şişmiştir.Ascites, ödem ve kalp çevresinde sıvı vardır. T2 toksininde ağız lezyonları yaygındır. Tanı:Klinik bulgular , tahılların elle ve gözle muayenesi sonucu küf varlığından şüphelenilmesi tanıya yardım eder. Etkilenmiş dokuların histopatolojik kontrolleri ve toxinlerin tahıllardan izole edilip tanımlanması ayrıca önemlidir.
Kontrol ve korunma
Satın alınan tüm tahılların küf üremesi ve toksin yönünden iyi kontrolden geçirilmesi gerekir. Tahılların depolama şartlarının iyi olması ve küf önleyicilerin kullanılması önemlidir.Ambarların ve yemleyicilerin sık sık temizlenmesi zorunludur.
Etkili İlaçlar İçin Detaylı Bilgi Alabilirsiniz : 0264 666 16 80 - 81